artblogs, artzines, podcasts, vlogs, moblogs, copyfight

Friday, May 11, 2007

lexikon

forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Weblog
Audioblog Azon blogok, amelyek főleg mobiltelefonokról küldött hangfelvételeket tartalmaznak, néha rövid szöveges üzenettel kísérve.
Blog feed Egy XML-alapú fájl, melybe a blognak otthont adó szoftver a blog speciális programok által olvasható formátumát helyezi el, így továbbosztható a weben keresztül. Olyan formátumokat használnak a XML fájl strukturálására, mint az RSS és az Atom.
Blogorrhoea A „blog” és a „logorrhoea” szóösszetétele. Eltúlzott és zavaros bőbeszédűség egy weblogban.
Blográdió Egy kisebb méretű (jellemzően száz kilobájtokban mérhető) program. Nem valósidejű rádióműsort ad le, hanem az előzőleg a szerverre feltöltött zeneszámokat sugározza a megadott sorrendben. A rádió használatához az mp3 fájlokat át kell konvertálnunk kisebb méretű, gyengébb minőségű formátumra.
Blog site Egy blog webhelye (URL), ami lehet egy dedikált domén, aldomén, vagy weboldalba beágyazott hely.
Blog export, import Lehetőség van az egyes blogrendszerek közötti átjárhatóságra. Ilyenkor az addig elkészült bejegyzéseket exportálhatjuk/importálhatjuk. Kialakulása ahhoz köthető, hogy a blogolás tömeges elterjedésével egyes blogszolgáltatók felvásároltak másokat, vagy összeolvadtak velük, és üzletpolitikai szempontból biztosítani kellett az addig elkészített blogok folytonosságát.
Blogroll Blogok listája. Általában egy blogger a blogja mellett feltünteti a kedvenc blogjainak listáját. Ez a lista dinamikussá tehető olyan szolgáltatásokon keresztül, mint a BlogRolling[13].
Blogsite Gyakran összekeverik egy egyszerű bloggal vagy blog site-tal, de egy blogsite egy weboldal, ami különböző forrásokból kombinálja a blog feedeket, és tartalmaz nem-blog forrásokat is, így jelentős többletértéket hozzáadva a nyers blog feedekhez.
Blogszerkesztő A korszerű szövegszerkesztőkhöz hasonló felületű szerkesztőrendszer. Jellemzően ebben írható meg a blog-bejegyzés, képeket, linkeket stb. szúrhatunk be vele.
Blogsnob Az a személy, aki nem válaszol a baráti körén kívülről érkező megjegyzésekre.
Blogtárs A blogok fejlődésével létrejött fogalom. Segítségével a blogger engedélyt adhat más bloggereknek is bejegyzések küldéséhez. Több blogger együttes munkája alakítja/alakította ki a mai blogközösségeket.
Komment Az egyes bejegyzésekhez külön-külön kapcsolódó megjegyzés. A látogatók ebben reagálhatnak a bejegyzésre, illetve a szerző válaszolhat a felvetésekre.
Moblog A „mobil” és a „blog” szóösszetétele. Egy blog, ami főleg mobiltelefonról SMS és MMS formájában érkezett bejegyzéseket tartalmaz. Gyakran fotoblogok.
Permalink Állandó link. Egyetlen bejegyzés egyedi URL-je, azaz egy konkrét bejegyzésre mutató link.
Ping Egy „riasztás” a TrackBack rendszeren belül, ami figyelmezteti egy bejegyzés eredeti szerzőjét, hogy valaki az eredeti bejegyzésével kapcsolatban írt.
Sablon A blogírás tömegessé válásával terjedt el. Segítségével az általában kezdő blogger egy kész kialakítású oldalt kap, amire feltöltheti bejegyzéseit. Legtöbbször kiterjed az oldalszerkezetre, a dízájnra, és egyéb grafikai megoldásokra. A sablon bármikor módosítható a blogger tudása/kívánságai szerint.
Shoutbox Üzenőfal. A látogatók itt beszélhetnek a bloggerrel és/vagy egymással. Jellemzően nem az egyes blog-bejegyzésekhez tartozik, mint a kommentek, hanem magához a bloghoz, mint szerves egészhez.
TrackBack Egy olyan rendszer, ami lehetővé teszi egy bloggernek, hogy megtudja, ki írta az eredeti bejegyzést és ki írt egy másik bejegyzést azzal kapcsolatban. A rendszer úgy működik, hogy „ping”-et küld a blogok között.

No comments: